oikogeniaki-diamesolvisi

Τι είναι η Οικογενειακή Διαμεσολάβηση

Η οικογενειακή διαμεσολάβηση, είναι μια διαρθρωμένη διαδικασία όπου με την παρέμβαση ενός ουδέτερου διαμεσολαβητή, ειδικά εκπαιδευμένου, που έχει στόχο την επιλογή νέων τρόπων αντιμετώπισης μιας σύγκρουσης,

την ανάδυση νέας οπτικής στα ζητήματα που τίθενται, με αποτέλεσμα οι ενδιαφερόμενοι να ανακαλύπτουν και να μαθαίνουν καινούριες δυνατότητες αντιμετώπισης των θεμάτων που τους απασχολούντην δεδομένη στιγμή, χωρίς την δικαστική εμπλοκή τους.

Με την οικογενειακή διαμεσολάβηση, μπορεί να επιτευχθεί η καλύτερη δυνατή λύση μιας οικογενειακής διαφοράς, διότι ο κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να αναστοχαστεί πάνω στην υπάρχουσα κατάσταση,να διερευνήσει εναλλακτικές δυνατότητες επίλυσης των συγκρούσεων, να αλλάξει οπτική γωνία, επανεξετάζοντας τις δοκιμασμένες λύσεις και ίσως ανακαλύψει νέα σχήματα για τις ήδη ευάλωτες σχέσεις του.Διότι οι ενδιαφερόμενοι, οι οποίοι γνωρίζουν καλύτερα από όλους τι ακριβώς διαδραματίζεται στην οικογένειά τους την στιγμή αυτή της μεταβατικής φάσης που περνούν, αποφασίζουν οι ίδιοι για το τι «μέλλει γενέσθαι» στη ζωή τους και την ζωή των παιδιών τους, διαμορφώνοντας οι ίδιοι την κατάσταση, χωρίς να περιμένουν να αποφασίσει κάποιος τρίτος – δικαστικός λειτουργός- για την δική τους ζωή και των παιδιών τους. 

Σύμφωνα από τα δεδομένα που έχουν αντληθεί από την ήδη υπάρχουσα εμπειρία, με την οικογενειακή διαμεσολάβηση, σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, φαίνεται ότι μέσα σε ένα περιβάλλον εμπιστοσύνης και εχεμύθειας, σε λίγες μόνο συναντήσεις,οι ενδιαφερόμενοι είναι αρκετά έτοιμοι να προχωρήσουν σε νέους τρόπους αντιμετώπισης και εναλλακτικές δυνατότητες επίλυσης των συγκρούσεων, με τον καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα,τόσο για τους ίδιους όσο και για τα παιδιά τους, χωρίς να εμπλακούν σε μακροχρόνιες δικαστικές αντιπαραθέσεις και στείρους δικαστικούς αγώνες. Πολλές υποθέσεις οικογενειακών διαφορών έχουν επιλυθεί από το 2006 μέχρι σήμερα στο κέντρο, μέσω παροχής υψηλού επιπέδου υπηρεσιών διαμεσολάβησης και συμβουλευτικής, σύμφωνα με τα διεθνή στάνταρ και τεχνικές προσαρμοσμένες στην κάθε περίπτωση.

Σε ποιούς απευθύνεται

Η οικογενειακή διαμεσολάβηση απευθύνεται σε άτομα, ζευγάρια ή οικογένειες, που βρίσκονται σε κάποια δύσκολη φάση προσωπικής ζωής ή είναι αντιμέτωποι με διλήμματα και νέες προοπτικές για τα προσωπικά τους θέματα, όπως η διάσταση και το διαζύγιο ή αντιμετωπίζουν δυσκολίες που προκύπτουν από την σχέση τους με τα παιδιά τους, ιδιαίτερα στα διαστήματα αυτά, που επέρχονται αλλαγές στην ζωή τους.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ-ΣΥΝΕΡΓΑΤΩΝ:

Θεοδώρα Θανασούλη:

Η ΘΕΟΔΩΡΑ ΘΑΝΑΣΟΥΛΗ είναι Δικηγόρος- Ψυχολόγος, Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια και Εκπαιδεύτρια Διαμεσολαβητών (Υπ. Δικαιοσύνης -CEDR U.K., TOOLKIT, CIArb) και Διευθύντρια κατάρτισης του Φορέα Εκπαίδευσης Ελκοιδ.

 Είναι ιδρύτρια του Ελληνικού Κέντρου Οικογενειακής Διαμεσολάβησης και Εναλλακτικής Επίλυσης Διαφορών «Ελκοιδ» (2008), όπου έχει πραγματοποιήσει πολλές διαμεσολαβήσεις. Έχει κάνει πολλές μετεκπαιδεύσεις στη Διαμεσολάβηση από Διεθνείς Φορείς (CEDR U.K, CIArb U.K, TOOLKIT, Mikk, Jams ) με εξειδίκευση στην Οικογενειακή διαμεσολάβηση και τη Διαμεσολάβηση διαζυγίου στη Ν. Υόρκη (Cornell University, New York, 2018) και διετέλεσε από το 2009 δικαστική πραγματογνώμων Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης, ως Δικηγόρος- Ψυχολόγος, εξειδικευμένη στην οικογενειακή συστημική θεραπεία και διαμεσολάβηση.

Στον τομέα της Ψυχολογίας,  έχει ακολουθήσει την κατεύθυνση Κλινικής ψυχολογίας, με πολυετείς μεταπτυχιακές σπουδές στην ατομική Ψυχοδυναμική Θεραπεία, στη Συστημική Οικογενειακή Θεραπεία, στη θεραπεία ζευγαριών, στη Θεραπεία Παιδιών κι Εφήβων, στη Βραχεία Θεραπεία (SFBT) κ.α.

Έχει διοργανώσει και διδάξει από το 2008, σε Βασική εκπαίδευση διαμεσολαβητών και σε πολλά εκπαιδευτικά σεμινάρια στην οικογενειακή Διαμεσολάβηση, σε δικηγόρους και ψυχολόγους και ως βασική εκπαιδεύτρια Διαμεσολαβητών, σε  συνεργασία με πολλούς φορείς κατάρτισης Διαμεσολαβητών και Πανεπιστήμια (Πάντειον Πανεπιστήμιο 2021, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, 2014), με Δικηγορικούς Συλλόγους, Ινστιτούτα Ψυχικής Υγείας, το Κέντρο Bienestar, το Ινστιτούτο Συστημικής Θεραπείας- Istt, και το Ελληνικό Κέντρο οικογενειακής διαμεσολάβησης «Ελκοιδ».

Έχει κάνει εισηγήσεις σε πολλά συνέδρια Διαμεσολάβησης και έχει συγγράψει σχετικά άρθρα και έχει συμμετάσχει στην συγγραφή του βιβλίου ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗ: ΘΕΩΡΙΑ & ΠΡΑΞΗ (2023, εκδ. Π.Ν.Σάκκουλα). Έχει λάβει μέρος σε διεθνείς διαγωνισμούς διαμεσολάβησης ως κριτής (INADR) και έχει πραγματοποιήσει πολλές διαμεσολαβήσεις στο κέντρο Ελκοιδ. Είναι μέλος της Επιτροπής Διαμεσολάβησης του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης και της Ελληνικής Ένωσης Διαμεσολαβητών (ΕΕΔ).  

Δημήτρης Καμαργιάννης:

Ο Δημήτρης Καμαργιάννης είναι Οικονομολόγος, σύμβουλος επιχειρήσεων και Business Coach σε Ευρωπαϊκές και Πολυεθνικές εταιρείες και είναι σύμβουλος της Παγκόσμιας Τράπεζας και διδάσκει Οικονομικά και Διαπραγματεύσεις.

Γεννήθηκε στην Μάνη-Διδυμοτείχου. Σπούδασε Οικονομικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Justus Liebig Universität Giessen στη Γερμανία. Στη συνέχεια εκπόνησε διδακτορική διατριβή και ανακηρύχθηκε διδάκτωρ στο Πανεπιστήμιο του Marburg της Γερμανίας. Διετέλεσε υπότροφος Robert Shuman του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Λουξεμβούργο. Εργάστηκε σε Τράπεζα στην Φρανκφούρτη και αργότερα ως σύμβουλος επιχειρήσεων στην γερμανική εταιρεία ZENIT GmbH-Muelheim an der Ruhr. Διετέλεσε Πρόεδρος της ΕΛΒΟ ΑΕ (2000 -2004) και από το 2004 είναι Σύμβουλος Επιχειρήσεων και Business Coach σε Ευρωπαϊκές και Πολυεθνικές εταιρείες και είναι σύμβουλος της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Έχει διδάξει στον Τομέα Οικονομικών Σπουδών του Τεχνολογικού Ιδρύματος Σερρών. Έχει συγγράψει πολλά άρθρα στα Γερμανικά και βιβλία όπως «Οδηγός επενδύσεων στην Ελλάδα» και Εργασιακές σχέσεις στην ΕΕ και στα Ελληνικά («Εργασιακές σχέσεις στην Ευρώπη», «Η κοινωνική Ασφάλιση και το Μάαστριχτ», ΟΠΕ 2003) και υπήρξε μέλος του ΔΣ του Γερμανικού Ερευνητικού Φορέα Fraunhofer Gesellschaft/IWKS.. Μιλάει Αγγλικά και Γερμανικά.

Παπαδάκης Ευάγγελος:

Ο Παπαδάκης Ευάγγελος είναι Ψυχολόγος-ψυχοθεραπευτής, επόπτης και εκπαιδευτής στην Ελληνική Εταιρεία Έρευνας της Συμπεριφοράς. Απόφοιτος του Α.Π.Θ. με μεταπτυχιακό Δίπλωμα στην Κλινική Ψυχολογία του Τμήματος Ψυχολογίας του Α.Π.Θ. και άδεια ασκήσεως επαγγέλματος από τη Νομαρχία Θεσσαλονίκης (αρ. άδειας: 590/1999). Η μεταπτυχιακή του εξειδίκευση αφορούσε στη διάγνωση και τη θεραπεία ψυχολογικών προβλημάτων, όπως: διαταραχές προσωπικότητας (επαναλαμβανόμενα δυσλειτουργικά μοτίβα στις σχέσεις μας με τους άλλους ανθρώπους), αγχώδεις διαταραχές, διαταραχές της διάθεσης, διαταραχές της διατροφής, σεξουαλικές διαταραχές, καθώς και συζυγικά προβλήματα.

Είναι πιστοποιημένος γνωστικός – συμπεριφορικός θεραπευτής από την Ελληνική Εταιρεία Έρευνας της Συμπεριφοράς (ΕΕΕΣ) και την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Συμπεριφορικών & Γνωστικών Θεραπειών (European Association For Behavioural & Cognitive Therapies – EABCT). Επιπλέον, είναι πιστοποιημένος θεραπευτής – εκπαιδευτής και επόπτης από τη Διεθνή Εταιρεία Θεραπείας Σχημάτων (International Society Of Schema Therapy – ISST) και έχει ολοκληρώσει την εντατική εκπαίδευση στη Διαλεκτική Συμπεριφορική Θεραπεία (Dialectical Behavior Therapy – DBT) από το Behavioral Tech Linehan Institute. Έχει παρακολουθήσει διετές πρόγραμμα ψυχαναλυτικής μετεκπαίδευσης στη χρήση των προβλητικών τεστ προσωπικότητας.

Από το 1999 εργάζεται ιδιωτικά ως θεραπευτής ζευγαριών – ενηλίκων – εφήβων και από το 2000 είναι διορισμένος ως κλινικός ψυχολόγος στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης. Παράλληλα, διδάσκει και εποπτεύει ψυχολόγους που εκπαιδεύονται στη γνωστική – συμπεριφορική θεραπεία στην Ελληνική Εταιρεία Έρευνας της Συμπεριφοράς – Παράρτημα Μακεδονίας, καθώς και στη Θεραπεία Σχημάτων από την Ελληνική Εταιρεία Θεραπείας Σχημάτων (ΕΕΘΣ).

Από το 2005 εποπτεύει τελειόφοιτους φοιτητές του Τμήματος Ψυχολογίας του Α.Π.Θ. στο πλαίσιο της πρακτικής τους άσκησης στο 424 ΓΣΝΕ. Ασχολείται θεραπευτικά και ερευνητικά κυρίως με τις Διαταραχές Προσωπικότητας (επαναλαμβανόμενα δυσλειτουργικά μοτίβα στις σχέσεις μας με τους άλλους ανθρώπους), προβλήματα συζυγικών – συντροφικών και οικογενειακών σχέσεων, τους ψυχαναγκασμούς – καταναγκασμούς, το άγχος για την υγεία, τις κρίσεις πανικού, τις διαταραχές της διάθεσης, τις διαταραχές διατροφής, τα προβλήματα διάθεσης, αυτοεκτίμησης και συμπεριφοράς εφήβων.

Έχει συμμετάσχει με ανακοινώσεις σε διάφορα επιστημονικά συνέδρια τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, και διατελεί μέλος διαφόρων επιστημονικών συλλόγων και επιτροπών